Czy kawa jest zdrowa?

Dyskusja o wpływie kawy na zdrowie toczy się od dawna i powstało na ten temat wiele mitów. Jednak badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach wskazują, że kawa w umiarkowanych ilościach, jakimi są 3-5 filiżanki dziennie, może nie tylko nie szkodzić, ale wręcz wpływać pozytywnie na zdrowie. Dlatego warto zagłębić się w tę kwestię i poszerzyć swoją wiedzę.

Kawa jest bogatym źródłem antyoksydantów

Jedną z przyczyn starzenia i chorób cywilizacyjnych są wolne rodniki, cząsteczki uszkadzające zdrowe komórki. Substancjami, które neutralizują wolne rodniki i umożliwiają ich usunięcie z organizmu, są przeciwutleniacze zwane również antyoksydantami. Okazuje się, że czarna kawa jest bardzo bogata w te dobroczynne substancje, zawiera ona między innymi kwasy chlorogenowe i bioflawonoidy. Dieta wielu osób, szczególnie tych, które są zabiegane i mają mało czasu, jest uboga w inne źródła antyoksydantów takie jak warzywa i owoce. Dlatego picie kawy może być dobrym sposobem na dostarczenie przeciwutleniaczy do organizmu.

Ochrona przed Alzheimerem i Parkinsonem

Najbardziej znanym działaniem kawy jest jej wpływ na redukcję senności i właściwości pobudzające. Są jednak badania sugerujące, że może ona mieć pozytywne działanie na mózg i układ nerwowy także w dużo poważniejszych kwestiach, takich jak zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwinięcia się choroby Alzheimera. Występuje ona głównie u osób po 65 roku życia, a charakterystycznymi objawami tej choroby są obniżona sprawność umysłowa i zaburzenia pamięci. Pismo „Journal of Alzheimer’s Disease” opublikowało raport z badań, który wskazuje, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach może obniżać prawdopodobieństwo zachorowania w starszym wieku lub spowalniać rozwój objawów choroby w przypadku jej wystąpienia. Podobne wnioski wynikają z wyników badań przedstawionych w piśmie „Neurology” na temat wpływu kawy na pacjentów z chorobą Parkinsona. To schorzenie również objawia się demencją, a także ograniczeniem sprawności ruchowej i drżeniem kończyn. Podawanie badanym zawartej w kawie kofeiny poprawiało ich stan zdrowia.

Zmniejszenie prawdopodobieństwa raka

To nie wszystkie dobroczynne właściwości kawy, według doniesień medycznych opublikowanych przez American Association for Cancer Research, może ona zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych rodzajów raka. Jedno z badań wykazało, że u osób pijących co najmniej 6 filiżanek kawy tygodniowo ryzyko zachorowania na raka wątroby obniżyło się o 42%. Innym nowotworem, w przypadku którego zaobserwowano podobne wyniki, był rak prostaty. Ciągle trwają badania mające stwierdzić, czy kawa ma wpływ na rozwój innych rodzajów raka. Dlatego w ciągu najbliższych lat należy spodziewać się nowych informacji, a okres oczekiwania na nie można umilić sobie filiżanką aromatycznej kawy. Jednak szukając najzdrowszych rodzajów kawy warto wybierać specjalnie wyselekcjonowane mieszanki np. kawy ziarniste Illy z CzasKawy.pl. Są one dużo mniej przetworzone w porównaniu na przykład do kaw rozpuszczalnych, a przez to są zdrowsze.


Rate this post